Wil je als ouders weten waarom je baby
- Niet goed slaapt?
- Onrustig is?
- Veel huilt?
- Het gedrag verandert?
- Slecht eet?
- Moeite heeft met slikken?
- Op zijn billen blijft schuiven?
- Niet kan kruipen?
- Niet kan omrollen? En ga zo maar door.
Als ouders kan je twijfelen over de ontwikkeling van je baby. En begrijpelijk want opeens ben je verantwoordelijk voor nog een leventje erbij. Goed dat je er mee bezig bent en antwoorden of oplossingen wil. Wat ik vaak zie gebeuren is dat de baby direct wordt vergeleken met een familielid. Als deze ook laat was met lopen of met kruipen dan is dit een logische verklaring voor de jonge ouders, en familie, waarom je baby dit nog niet doet. Helaas zit er vaak meer achter en is het zo jammer om daar niet direct wat mee te doen.
Vergeet niet dat: “In de babytijd zit de ontwikkeling voor de rest van je leven”.
Deze periode is dus heel erg belangrijk. Dit wordt ook wel erkend, maar wat niet wordt erkend is wat het effect kan zijn van “op je billen blijven schuiven”. Als een baby namelijk op zijn billen blijft schuiven, wil dit zeggen dat het kruipen niet lukt. En waarom lukt dit kruipen niet?? Omdat één van de reflexen nog stoort of niet goed geïntegreerd is.
Als je dan ook weet dat dit kruipen erg belangrijk is voor het activeren van je rechter- en linkerhersenhelft en de samenwerking tussen deze twee helften, dan kun je je voorstellen dat het belangrijk is dat het kruipen wel ontwikkeld wordt.
Maar wat is en doet nou eigenlijk een reflex?. Een reflex is een automatische reactie van het lichaam op een prikkel. Een baby heeft al reflexen als hij/zij nog in de buik zit, en wordt er vervolgens mee en door geboren.
Een pasgeboren baby die je vinger stevig vastpakt, het zuigen aan de tepel of de speen van de fles, het zijn allemaal aangeboren reflexen. Deze reflexen heeft de baby nodig om te kunnen overleven. Naarmate de hersenen en zenuwbanen meer gerijpt zijn en de baby zelf bewuste bewegingen kan maken verdwijnen de reflexen vanzelf. Meestal is dit het geval tussen de 3 en 12 maanden. De reflexbewegingen zijn dan niet meer nodig en maken plaats voor de levenslange reflexen en voor bewuste handelingen. De manier waarop een bevalling verloopt kan directe gevolgen hebben op het activeren van reflexen. Neem bijvoorbeeld een keizersnede, waarbij de baby niet zelf hoeft te buigen, draaien en zich afzetten om geboren te worden. Hierdoor kunnen bepaalde reflexen niet geactiveerd worden of juist andere reflexen te veel in actie komen, wat het overlevingsmechanisme van de baby kan verstoren. Behandeling is belangrijk wanneer jullie als ouders twijfelen over de ontwikkelingsmijlpalen van je baby, zoals slecht slapen, onrust, moeite met omrollen, kort of niet kruipen, of billen schuiven.